Новото насилие в Косово се възпламени заради назначаването на трима

...
 Новото насилие в Косово се възпламени заради назначаването на трима
Коментари Харесай

Отново насилие в Косово. На Русия това ѝ харесва.

 

Новото принуждение в Косово се възпламени поради назначението на трима косовски албанци за кметове в общини с преобладаващо сръбско население. Поради сръбския протест на изборите те бяха определени с дребен брой гласове.

Затегнати ограничения за сигурност

" Макар да имам конституционни пълномощия, не искам да се трансформирам във фактор, който провокира принуждение " - думите са на Измир Зекири, един от тримата кметове, чийто избор породи насилствените конфликти. След размириците в понеделник КФОР усили своето наличие в района с още 700 бойци и стегна ограниченията за сигурност към някои общини.

Зекири счита, че Сърбия и нейната агитация са напълно виновни за избухналото принуждение в Северно Косово Сърбия, написа АРД. Той изрази и увереността си, че интернационалните другари на Косово са забелязали кой е същинският провинен.

Тук кметът обаче бърка, разяснява АРД. Германската медия напомня, че Съединени американски щати и Европейски Съюз желаеха Прищина да не назначава наложително свои кметове в общините с преобладаващо сръбско население. Съюзниците очевидно приписват част от отговорността за насилието на управляващите в Косово, отбелязва още АРД. Припомня се и това, че Съединени американски щати са изключили Косово от военно обучение, а американският дипломат в страната съобщи, че " Съединени американски щати сега не са доста въодушевени да се занимават с някои други ползи на Косово (...) ".

Кой печели от насилието?

Сръбският президент Александър Вучич първоначално ще излезе по-силен от тази ескалация, твърди Флориан Бибер, откривател на Югоизточна Европа от Университета в Грац. " Ситуацията е удобна за Сърбия, тя е позитивна и за Русия. На Русия ѝ се харесва, когато има безредици на Балканите. " Харесва ѝ, тъй като може да демонстрира Запада като слаб състезател. Освен това ѝ оказва помощ да поддържа постоянни връзките със Сърбия.

Eтнически албанци стачкуват в Митровица, Косово (1.6.23)Снимка: Dejan Simicevic/AP/picture alliance

Но в същото време Вучич не е проиграл връзките си със Запада и държи всички порти отворени, както прави към този момент от десетилетие, изяснява още Бибер. Според него не е допустимо да се уточни явен провинен за зародилото напрежение в Косово, тъй като насилието не е било провокирано от силите за сигурност на Косово. " Трябва да се изследва кой тъкмо е виновен. Има основателни аргументи да се счита, че отговорност носи и Белград. "

Къде е изходът от хаоса в Косово?

Нито Сърбия, нито Косово обаче са съгласни да поемат даже част от отговорността. Европа неотдавна посредничи в договарянията сред двете страни и убеди Прищина и Белград да поемат задължения за нормализиране на връзките.

Косово да вземем за пример би трябвало да задвижи обещаното основаване на сръбска асоциация на общините, както и да организира нови избори в северните общини на страната. Правителството в Прищина сподели известна подготвеност най-малко за второто, показва АРД. Но и в този случай всичко отново ще зависи от това дали сръбското население ще се включи във вота или ще го бойкотира.

Статуквото устройва Белград

Преговорите сред двете страни ще бъдат обновени, предвижда специалистът по Югоизточна Европа Флориан Бибер. Но в това време нито Сърбия, нито Косово имат необикновен тласък да изпълнят предходните си задължения.

За президента Вучич обстановката е добре пристигнала – тя му оказва помощ да отвлича вниманието от сериозните вътрешни проблеми в страната, а министър председателят на Косово Албин Курти не желае да прави прекомерно доста отстъпки пред сръбските общини, счита специалистът. Затова не се вижда и бързо решение на спора, който продължава към този момент от десетилетия, разяснява АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР